Проф. Ваня Добрева  Поредното заседание на 50-я конгрес на БСП

...
Проф. Ваня Добрева  Поредното заседание на 50-я конгрес на БСП
Коментари Харесай

Проф. Ваня Добрева: Невчесани мисли на един изключен социалист

Проф. Ваня Добрева

 

Поредното съвещание на 50-я конгрес на Българска социалистическа партия мина.

Резултатът – 13 изключени партийни членове, 10 от които - млади социалисти. Ръководството на партията се опита да оправдае изключването с небивалици за авансово подготвян прелом против Българска социалистическа партия, за бойкот, атентат, изменничество, даже и излагане пред непознатите посланици.

Между изключените социалисти е Валери Жаблянов, един от най-подготвените политолози на Българска социалистическа партия. Заместник-председател на Народното събрание, Жаблянов, единствен от народните представители социалисти, се осмели да каже истините за Народния съд.

 

И беше отхвърлен от поста, който заемаше, а по-късно от Парламента и Националния съвет! Друг изключен социалист е авторлитетният издател и журналист Светлана Шаренкова, ръководител на форума „ България-Русия “. Шаренкова издава левият вестник „ Земя “, както „ Русия през днешния ден “ и „ Китай през днешния ден “. Като социалист поредно пази преимуществата на многополюсния свят в контраст на глобалисткото мислене за еднополюсен свят, а също обосновава визията, че българският народен интерес изисква развиване на другарски връзки с Русия.

Изключените 10 млади социалисти са измежду деятелите на партията. Нелепа небивалица е обвиняването в безчинство. Какъв гамен може да бъде ръководителят на групата на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов? Или по какъв начин може да бъде упрекната в безчинство постоянно кардиналната и безпределно почтена Ана Пиринска?

 

Какви хулигани са младежките ръководители социалисти Никола Бериевски, Петко Димитров, Атанас Атанасов или Ленко Петканин? А Петя Михалевска, някогашен депутат, вярна наследница на своя татко Димчо Михалевски?

 

Какъв е хулиганският акт на младите социалисти Костадин Дурчев и Мартин Жлябинков? Или към този момент е непростимо закононарушение да искаш Българска социалистическа партия още веднъж за играе определяща роля в националния ни живот? Кой дефинира като хулиганка Ралица Андреева - дълготраен член на Пернишката партийна организация, член на Контролната комисия на Българска социалистическа партия?

 

Очаквания към Конгреса

 

Свикването на съвещание на Конгреса с изключение на заради уставни правила се наложи и заради задълбочилата се наклонност от загуба на публично доверие Според анализаторите изборната злополука от 2 октомври 2022 година (БСП получи едвам 9,3% или 232 958 гласа) предопределя на социалистическата партия бъдеще на треторазрядна политическа мощ без особена роля в националния ни живот.

 

Възможно е, неналичието на нови хрумвания, на бързи и съответни политически решения, на способени и готови фрагменти да задълбочи ерозията на доверие и Българска социалистическа партия да последва ориста на някогашни комунистически партия от Източна Европа.

 

Резултатът от последните избори се възприема от всеки почтен социалист като обезпокоителен сигнал за значимостта от прям диалог. За провежданата политика, за задачите и дилемите. За непрекъснатото противостоене на управлението на Българска социалистическа партия с президента Радев и вицепрезидента Илиана Йотова, - наш приятел, социалист с респектиращ политически опит и публичен престиж. Разговор за България, за нейното настояще и бъдеще. Разговор за мостовете, които би трябвало да градим, а не да търсим несъгласието. Разговор за това, че Българска социалистическа партия оцеля, тъй като в нея съжителстват разнообразни, постоянно конфликтуващи, идейни трендове. А не внушението за антипартийните дейнствия на измислена вътрешнопартийна съпротива. И прочие, и прочие

 

Не зная обаче кой е посъветвал управлението на Българска социалистическа партия, само че вместо полемика по комплицираните партийни въпроси и бъдещи политики се избра представянето на триумфите на държавното управление „ Петков ”. Независимо че всички сме наясно, че достиженията в обществената политика, значително, се дължат на Българска социалистическа партия - нарастване на пенсиите, безвъзмездни детски градини, безвъзмездни учебници за гимназистите. Но не се отговори на настоящия въпрос за какво гласоподаватели не оцениха присъединяване на Българска социалистическа партия в кабинета „ Петков “ като триумф? И още. Не имат вяра на партията и на нейния ръководител. Дни преди конгресното съвещания социологическите организации оповестиха резултатите от новото си изследване, съгласно което Българска социалистическа партия още веднъж е на пето място, с 8.9% на доверие.

Няма да скрия, че се надявах на съвещанието на Конгреса да обсъдим въпросите на мира и войната. Както мнозина от моите съпартийци, и аз съм уверена, че Българска социалистическа партия няма място в коалиция с партиите на войната. И откровено се зарадвах на позицията от политическия отчет на Нинова пред Конгреса: Българска социалистическа партия е за неутралитет във военния спор сред Русия и Украйна.

 

Смути ме обаче идващото изрично заяувление: Българска социалистическа партия би трябвало да взе участие в ръководството. Добре, само че по какъв начин Българска социалистическа партия ще подсигурява този неутралитет, в случай че одобри коалиция с партиите на войната? В единствения миг от конгресното съвещание, когато ми се разреши достъп до микрофон, предложих да приемем решение, че Българска социалистическа партия няма да се коалира с политически сили, които не споделят позицията ни за неутралитет. Но за това предложение – глас в пустиня! Добре най-малко, че делегатите се обявихме против решенията на листата „ Магнитски ”.

 

Винаги съм считала, че ръководството за Българска социалистическа партия не би трябвало да се трансформира в самоцел и реализация на персонални властови упоритости. И в този момент, както в други случаи, още веднъж ще концентрирам върху неналичието на съдружна политика, която не включва само договаряния със себеподобни и съидейници за влизане в Парламента, а се построява върху съответна управническа стратегия, върху дефинирани цели и задания, върху възможни взаимни отстъпки с транспарантни задължения.

 

Коалиционната политика, също по този начин, визира и определяните на така наречен червени линии – правилата на Българска социалистическа партия, от които партията не може да се откаже. Влизайки в кабинета „ Петков “ Българска социалистическа партия нямаше нито управническа стратегия, нито се изясниха същинските задания на този съдружен кабинет.

Какво наложи коалирането с най-русофобската и антикомунистическа част от българската десница, с хранениците на Джордж Сорос и фондация „ Америка за България “? Защо представителите на Българска социалистическа партия не напусна това държавно управление в мига, когато то опозори България, нареждайки я измежду първите в Европа русофобски страни?

 

До този миг не съм чула Корнелия Нинова обществено да отстоява антиглобалистки позиции. Например, да се афишира за Европа като съюз на равноправни национални страни, в който Русия е неотменна част. Един прочит на документите, признати в интервала на седемгодишното ръководство на Корнелия Нинова, ще покаже, че във връзка с външнополитическите си позиции Българска социалистическа партия не се разграничава от останалите политически партии.

 

И още един въпрос. В съдружния кабинет „ Петков ” Българска социалистическа партия не пожела да се ангажира с въпросите на образованието и културата. Може би тъй като сферите на духовността са отвън интреса за управлението на Българска социалистическа партия, което се чуждее от лявата интелигенция като притежател на критическия разсъдък.

В отчета на председателката прозвучаха верните тези за смяна на наличието на учебниците. Въпреки че е много закъсняло настояването за смяна на учебниците е изцяло подходящо. Българска социалистическа партия би трябвало да упорства да бъдат възобновени предметите българска история и българска литература, с акцент върху позитивното познание, което основава градивни и национално-отговорни персони. И до момента никой от Българска социалистическа партия не се е произнесал за метода, по който беше направен новия учеблен проект, за определящата роля на грантаджиите от „ Отворено общество “ и Америка за България “, за изобилието от идеологически митологеми, рушащи основите на българското национално съзнание.

 

Що се отнася до прокарваната в българското учебно заведение и детска градина джендър-идеология, тук изцяло споделям обективни паники и опасения, трактувани в политическия отчет. Но управлението на Българска социалистическа партия пропуща да означи, че внедряването на джендър-идеологията е част от дългогодишно провежданата политика на доктрината „ Отворено общество ”. Но са нужни радикални дейности, а не заявки и проекти за референдуми.

 

 

Например, в случай че Нинова в действителност държи да се ограничи въздействието на джендър-идеологията, то за какво не упорства, по сходство на Орбан в Унгария, в Конституцията да се запише, че фамилията е непринуден съюз сред мъж и жена, както и че бащата е мъж, а майката – жена.

 

Очаквам също, народните представители от социалистическата партия да предложат в Народното събрание такива законопроекти, които да лимитират и даже стопират намесата на непознати западни фондации и фондове в българското обучение и просвета. Да приложат такива политики, които възпитават учениците в дух на хуманизъм и приемливост.

 

За „ Основни насоки за създаване на нова стратегия на Българска социалистическа партия “

Въпреки че „ Основни насоки за създаване на нова стратегия на Българска социалистическа партия “ е културно написан текст, настоящ остава въпросът дали Българска социалистическа партия е в положение в този момент, на тичешком, да заключи световните промени на човешкото развиване, да открие язвите на актуалния капитализъм, като очертае методите за тяхното превъзмогване и премахване? Да назове новата цел на социализма и инструментариума за нейното реализиране? Често казано, двоумя се.

 

Такъв сериозен програмен документ, даже и на равнище идея, изисква присъединяване на готови – и в научен, и в прагматичен аспект – представители на лявата интелигенция. Изисква също знание върху дискусионните отзиви, върху панорамата от гледни точки в международното ляво и социалистическо придвижване.

 

Изисква и отговори: Например, за какво в изискванията на актуалната тежка рецесия десните и националсоциалистическите партии вършат съществени политически пробиви?

Защо левите партии не се опълчват интензивно на шествието на неофашизма, русофобията и антикомунизма?

Защо Българска социалистическа партия не дефинира свое схващане за родолюбие и национализъм?

Защо Българска социалистическа партия не уточни аргументите за все по-задълбочаващите се неравенства?

Как Българска социалистическа партия ще преодолее дълбоките процеси на деидеологизация и деинтелектуализация? И тъй наречените, и така нататък

 

Пак ще повторя: управлението на Българска социалистическа партия трябваше да показа на българското общество наша управническа стратегия. Не се схваща, че непрекъснатата упоритост да се показват текстове за далечното бъдеще като „ Визия за България “ или актуалните „ Основи “ е преследване напразно. С тяхното представяне не може да се спрят нито процеса на деидеологизация, нито на деинтелектуализация в Българска социалистическа партия. Но това към този момент е въпрос на политическа конпетентност и умеене.

 

За „ Концепция за промени в Устава на Българска социалистическа партия

и организационната промяна “

 

Предложената за разискване на конгресното съвещание „ Концепцията за промени в Устава “ също не дава отговор на действителностите в Българска социалистическа партия. Приемам, че вярно е да се реши при какви положения работят електронните съвещания и по какъв начин се организират електронните гласувания. Но, коства ми се, че това е по-скоро механически, а не толкоз концептуален въпрос и може да бъде предмет на документ, публикуван от Националния съвет.

По-важното е, че с тази Концепция се отстраняват две демократични правила в Българска социалистическа партия. Първата се отнася до правилото за несъответственост на постовете, втората визира броя на депутатските мандати, на процедура, анулира мандатността.

Зачертаването на правилото за несъответственост ще даде опция едно лице да бъде натоварено с всички типове управляващи. От друга страна, ориста на всеки един народен представител към този момент ще се взема решение по целенасоченост - Националният съвет, ръководителят на партията, ще взема решение кой какъв брой време ще е депутат.

Предложението за отпадане на тези две правила от Устава са показателни за типовете трансформации в Българска социалистическа партия: от демократична в партия, подчинена на единоначалието, от най-вече всеобщата в дребна, към момента, парламентарна партия.

 

Концепцията е симптоматична и за желанието да бъдат регламентирани правата на социалистите, да се лимитират деянията на свободомислие. Неслучайно, централна в „ Концепция за промени в Устава на Българска социалистическа партия и организационната промяна “ е нововъведената норма - изключване на социалисти. Въпреки че Българска социалистическа партия към този момент придобива образа на дребна партия, не изключително привлекателна за работещите българи, за интелигенцията или младежите, крайъгълен камък на промяната Нинова, отразена в този докемунт, с обрисува отстраняването (чистката) на социалисти.

13-те социалисти са единствено началото!

 

За оставката на Корнелия Нинова

 

В демократичните партии и организации всеки началник би трябвало да има самосъзнанието, че след несполучлива политика, измервана с изборни резултати, достолепието и моралът изискват да си подаде оставка. Най-малкото да изиска избор на доверие от съпартийците си, с цел да продължи напред. Не може непрестанно да се търсят врагове, да се вижда на всички места скрит план, да се прокопават пропасти сред социалистите и в това време да се чака повишение на публичното въздействие и доверие.

 

Как по този начин над 220 социалисти, делегати на преди малко отминалото съвещание на конгреса, нямат да имат правото да изискат оставка на ръководителя?! И то в случай, че Българска социалистическа партия изпада от дейния политически живот на страната. Защо това право на социалистите да е нелегално? Дали това не е в действителност страхът на една дребна група овластени в управлението на Българска социалистическа партия хора, които осъзнават, че с оставката на Корнелия Нинова те губят привилегии и властови облаги?

 

На мнение съм, че оставката на Корнелия Нинова не е задоволителна, с цел да излезе Българска социалистическа партия от тежката рецесия на публичното доверие. Вина за политическия срив на партията ни носи управление на Българска социалистическа партия – заместник-председателите на партията, част от членовете на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, тези досегашни депутати, които неистово чакат отново да бъдат в Народното събрание. Тъй като подаването на оставка – най-малко в цивилизования свят – значи схващане за отговорност. Но върховете на Българска социалистическа партия са оперирани от такова съзнание!

 

Налага се да напомня и един значим факт. Корнелия Нинова не е определена за ръководител на Българска социалистическа партия с 80% от гласовете на всички партийни членове! А с половината от гласовете на партийните членове (само 54% от членовете на Българска социалистическа партия гласоподават на директния избор, от тях 80% са гласовете за Корнелия Нинова). Така че изборът на ръководителя на Българска социалистическа партия не е безапелационен, не е резултат на цялостно болшинство. Няма да скрия, че всички чакахме от Нинова енергични стъпки и към тези партийни членове, скептично настроени към нейното водачество. Тя не направи това. Обратното, съумя да разгласи за врагове и довчерашни нейни последователи.

 

За изключването – моето и на моите приятели, от Българска социалистическа партия

 

Както се вижда, изключването ми Българска социалистическа партия дружно с други социалисти - представители на лявата интелигенция и на младите в партията - е напълно разумно. Логично е, тъй като отразява динамичните процеси на промяна на демократичната Българска социалистическа партия в властническа групировка, от лидерски вид. Логично е, тъй като посредством този акт Българска социалистическа партия се лиши от полемика за същинските проблеми на България, от диалог върху същината на лявата политика, от дълбочинен разбор за насоките на съдружната политика и цената на допустимите взаимни отстъпки.

 

Тези дни препрочетох за тези четиринадесет признака, които Умберто Еко счита за присъщи на първичния фашизъм. Големият италиански академик обаче упорства, че даже и съществуването на единствено два от тях - изобретяването на облика на врага и масовизирането на визията за скрит план – са симптоматични за първичния фашизъм. Аналогията със протичащото се в Българска социалистическа партия е транспарантна. Дано сериозният разсъдък в Българска социалистическа партия надделее, нека партията си спомни, че постоянно е възкръсвала когато е преоткривала другаря и съидейника. Дано на приказките за прелом и скрит план се опълчи социалистическото ни схващане за независимост и народна власт.

Замислих се и за другия интервал, прочут като фетиш към личността. За изключването на комунисти, огромни имена от българското изкуство и литература. Само тъй като показват противоречие с казаното от Вожда. Само тъй като нарушават така наречен „ права линия ”. Имената им подлежат на опетняване и публичен линч. След време – идва и реабилитация. Поне за тези, които остават сред живите.

 

Няма по какъв начин да не се набие и съпоставката с вакханалията на хунвейбините. Може би тук са най-точни сравненията със ставащото в Българска социалистическа партия. На етикирането и отстраняването на хора, които мислят независимо. На обвиняванията в подмолни дейности единствено тъй като не одобряват статуквото в партията и желаят почтено и отговорно разискване на партийните и публичните проблеми.

 

И нещо персонално. 35 години съм член на Българска социалистическа партия. Не се поддадах на примамливите обещания и прекосих през най-трудните времена на прехода. Отстоях на другите форми на остракизъм, на гонение, на клюки и ругатни поради принадлежността си към Българска социалистическа партия. Заемала съм високи управителни постове – член на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия, заместник-министър на образованието и науката, депутат, ръководител на Комисията по обучение и просвета. Автор съм на редица политически публикации, отдадени на Българска социалистическа партия, на нейната политика, на въпроси, свързани с развиването на българската просвета, с геополитическите процеси и действителности.

 

По време на дейната ми партийна активност постоянно съм се стремяла да привличам авторитетни експерти, експерти и специалисти от разнообразни области на националния ни живот към лявото политическо пространство. Убеждавала съм другарите си от нуждата да разширяваме публичното си въздействие, от изработването на целенасочена политика към художествената интелигенция, прослойката, към която и аз самата числя се.

 

Като заместник-председател на Градския съвет на Българска социалистическа партия съм взела участие в организирането и провеждането на голям брой политически и идеологически полемики, с изведените на тях заключения, потребни за Българска социалистическа партия и България.

 

Заедно с тогавашния ръководител Калоян Паргов поставихме традицията за всеобщото отбелязване на емблематични празници на антифашизма и лявата просвета като иманентна част от българския исторически календар. Създадохме книжовен и културен клуб, в който писатели, актьори, художници, музиканти да показват свои произведения и свободно да дискутират по настоящи въпроси, необременени от партийни пристрастия.

 

През последните години, с другарите от Софийската организация на Българска социалистическа партия отстояхме сложни идеологически позиции. Много постоянно компенсирахме неналичието на реакция от управлението на Българска социалистическа партия. Изключените от Българска социалистическа партия членове на Софийската организация години наред претърпяват като собствен триумфът на партията и като тежък персонален неуспех – изборните загуби. Всички ние безрезервно сме работили за поцедата на Българска социалистическа партия. Всички ние пазиме достолепието на нашата партия и се гордеем с името социалист.

 

Скоро научих, че управлението на Българска социалистическа партия приема социалистическия генезис за тежък минус - на мозъка, на способността да мислиш и реагираш. И всеки потомствен социалист придобива значение на второ качество човек. Уви. И аз, сходно на множеството изключени, съм трето потомство социалист, като през 1917 година моят дядо, част от лявата интелигенция, дружно със свои приятели основават Българска комунистическа партия в един български град.

 

Разбирам също, че управлението на Българска социалистическа партия не гледа с положително око на лявата интелигенция. Уви. И по генезис, и като специалност спадам към тази обществена каста. И още един спомагателен грях: щерка съм на левия интелектуалец професор Чавдар Добрев, а той постоянно държеше като публицист и държавник на истината и на свободата да я изричаш.

Разбирам, че на управлението на Българска социалистическа партия не харесват мислещите партийни членове. Не харесват хората, които вървят изправени. Не харесват хора, които с позициите си объркват геополитическия комфорт на актуалните партийни ръководители.

 

Какво да се прави: човек не може да избяга нито от фамилните си корени, нито от естествената си податливост да вижда, че „ царят е гол “, да споделя истината.

 

Що се отнася до моето бъдеще, то остава на социалист!

И по този начин ще бъде, до момента в който вдишвам на този свят...
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР